• Auteur: Root
  • Datum: 19-07-2018

TwinTwente, onze eigen combinatie van een tweetal datacenters in Hengelo en Enschede biedt klanten een ultieme kans maximale uptime te behalen. De magische “five nines”, 99,999% beschikbaarheid kan zelfs behaald worden. Hoe zorgen we voor een zo hoog mogelijke uptime?

TwinTwente

In Enschede, op ongeveer 300 meter van ons pand, bevindt zich het datacenter van Equinix. Gevestigd in een gebouw waar ooit De Nederlandse Bank te vinden was, in een atoombunker 10 meter onder de grond, wordt data veilig opgeslagen. Omdat alleen dikke muren storingen niet tegen kunnen houden werken wij ook samen met het datacenter van Previder in Hengelo, ook in een zwaarbeveiligde omgeving. Tussen de twee locaties hebben wij onze eigen glasvezelverbindingen.

Tussen de twee datacenters in Enschede en Hengelo hebben wij een tweetal lijnen laten aanleggen. Deze verbindingen bevinden zich in de grond, via verschillende routes. Is er sprake van een kabelbreuk, dan blijft alles online via de andere route. Deze vorm van gespreide routes tussen twee datacenters hebben wij tot TwinTwente gedoopt. Een tweetal routes met elk meerdere 10Gbit verbindingen is niet alleen veilig, het is ook bijzonder snel.

TwinTwente opstelling van Root

De TwinTwente opstelling met datacenters in Hengelo en Enschede

Data op twee locaties

Veel klanten kiezen voor de mogelijkheid om data gescheiden op te slaan. Mocht er iets gebeuren met een van de datacenters, dan staat de data nog steeds veilig op de andere locatie, 10 kilometer verderop. Zo kan een back-up na een storing terug worden geplaatst vanuit het andere center. Nog mooier is een gescheiden database met dezelfde data. Gaat een locatie offline, dan blijft de toepassing draaien op de andere locatie, volledig automatisch. Uptime met meer 9’s achter de komma dus.

Echter, wanneer beide lijnen met de datacenters verbroken worden, kunnen de nodes (databaseservers) niet meer bepalen of de master in het andere datacenter nog bereikbaar is en kan de situatie optreden dat in beide datacenters nodes als masterdata gaan accepteren. Dit noemen we een split-brain situatie, er komen dan mutaties op nodes in beide datacenters binnen zonder dat synchronisatie plaatsvindt.  Het herstellen van een dergelijke situatie leidt altijd tot dataverlies. Immers, een beheerder moet bepalen welke mutatie leidend is. Bovendien kan er sprake zijn van een lange downtime tijdens dit herstel.

Majority Quorum

Om een uptime van 99,999%, of five 9’s, te behalen is een cluster nodig die niet getroffen kan worden door een split-brain situatie. Cluster technologie maakt gebruik van een majority quorum om te bepalen welke nodes in een cluster actief mogen zijn.

Als in een cluster bestaande uit drie nodes de verbinding met een van de nodes verbroken wordt, komt deze alleen te staan. De alleenstaande node accepteert dan geen data meer. De overgebleven twee nodes zien elkaar nog steeds en vormen als tweetal een meerderheid in de cluster van drie. De cluster zal gewoon blijven werken met de twee overgebleven nodes. Op het moment dat de verbinding weer online is, wordt de achterstallige node gesynchroniseerd en kan daarna weer mutaties accepteren.

Dankzij deze techniek kan in een dergelijk cluster één compleet datacenter uitvallen zonder dat de applicatie daar onder te leiden heeft. We kunnen dan spreken van een “always on” cluster met een mogelijke uptime garantie van 99,999%, five 9’s.

99,999% uptime met TwinTwente

Een uptime met five 9’s met TwinTwente? Dit kunnen we realiseren door het gebruik van een witness node in een database cluster. De eigenlijke database servers bevinden zich in beide datacenters in de TwinTwente opstelling, terwijl de witness database server zich bevindt in de AWS cloud. Aangezien er geen data naar de witness server gaat is vertraging in het netwerk of server performance geen issue, maar omdat deze in het cluster wordt beschouwd als een volwaardige database node doet deze wel mee in het bepalen van het majority quorum. Zolang het totaal aantal cluster nodes inclusief de witness oneven is, zal het optreden van een split-brain situatie met bijbehorende downtime voorkomen worden.

Majority Quorum met AWS als witness

Database cluster met AWS als witness

Altijd online

Gebruik je de cluster techniek met majority quorum, dan zul je altijd online blijven. De kans dat een goed uitgedachte spreiding van data offline gaat is klein, minder dan 0,001%. Een maximale uptime dus.

Ben je benieuwd of het toepassen van de cluster techniek of een andere manier van dataspreiding een toevoeging kan zijn voor de uptime van jouw toepassing of wil je er gewoon meer over weten? We vertellen het je graag!

Neem contact op met
een van onze specialisten