• Auteur: Root
  • Datum: 20-06-2018

Als het gaat over storingen in de ICT kan een klein incident soms uitgroeien tot een grote schadepost. Om je te blijven ontwikkelen op het gebied van schadepreventie is het zaak niet alleen naar je eigen beveiliging te kijken maar ook proberen lessen te trekken uit ervaringen bij andere partijen. Zo ook als het gaat over Het IJsselland ziekenhuis.

Het IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft te maken gehad met een grote computerstoring. In de nacht van zaterdag op zondag 3 juni rond half 2 ontstond een storing die er voor zorgde dat het ziekenhuis volledig stil kwam te liggen; nieuwe patiënten werden niet meer opgenomen, ambulances reden niet meer naar het ziekenhuis en er werd niet geopereerd. Alles moest weer terug naar papier.

Hoe kon dit gebeuren?

De oorzaak van de storing is tot op heden nog niet bekend, dit wordt nog onderzocht door De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Om 01:20 uur, diep in de nacht dus, viel opeens alles uit. Het ziekenhuis maakt gebruikt van een verouderd systeem en was juist bezig met vernieuwingen. Vernieuwingen die waardevol bleken: de intensive care had geen last van de storing omdat deze afdeling al een nieuw systeem gebruikte.

Een wijze les

In een wereld waar vrijwel elk bedrijf digitaal werkt kan een storing voor flinke problemen zorgen. Een ziekenhuis bijvoorbeeld, dat patiëntendossiers digitaal bijhoudt, is volledig afhankelijk van een juist ingerichte ICT. Vooral in bedrijven waar levens op het spel staan is het zaak storingen altijd een stap voor te zijn, ook al lijkt dit soms onmogelijk. Het gebruiken van verouderde systemen kan gewoon niet.

Root werkt al jaren samen met bedrijven aan dit soort vraagstukken. Niemand kan een storing 100% voorkomen, ook wij niet, maar adequaat reageren is noodzaak. Als ICT-adviseur zijn wij verantwoordelijk voor het geven van het juiste advies omtrent updates en nieuwe technieken. Ook is onze 24/7 monitoring altijd gericht op het oplossen van dit soort storingen, soms zelfs al voordat er sprake is van gevolgschade.

Neem contact op met
een van onze specialisten