• Auteur: Root
  • Datum: 25-04-2018

20 procent van de Nederlandse bedrijven met meer dan 10 werknemers heeft in 2016 te maken gehad met een cyberaanval. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Bijna de helft van deze aanvallen hebben geleid tot kosten voor de gedupeerde bedrijven. Het schadebedrag was hoog, gemiddeld €184.000. Wat zijn vaak gebruikte aanvalsmethoden en wat kan je doen om jouw bedrijf te beschermen?

Ransomware

Cyberaanvallen zijn er in verschillende vormen. Een bekende en vaak gebruikte aanvalsmethode is het zogenaamde ransomware, gijzelsoftware. Ransomware is malware die een of meerdere computers binnen een netwerk blokkeert of bestanden versleutelt. De bestanden of computers zijn dan pas weer bruikbaar na het betalen van losgeld.

Deze vorm van chantage komt zeer vaak voor en wordt vrijwel altijd aan de gedupeerde verstuurd via een nep e-mail. Deze mails zijn vaak kopieën van e-mails die grote bedrijven versturen. Vaak gaan deze mails over een betalingsachterstand of niet bezorgd pakketje. De lezer wordt getriggerd de bijlage te openen, waarna het virus zich kan verspreiden over het bedrijfsnetwerk. Het enige wat nog op een besmette computer kan worden geopend is de melding een betaling te doen om de computer vrij te geven.

DDoS-aanvallen

Tijdens DDoS-aanval (distributed denial of service aanval) wordt er vanuit een netwerk van computer heel veel data naar een server gestuurd. Zo veel dat de servers slecht bereikbaar zijn of zelfs tijdelijk offline zijn. De computers die voor deze aanval worden gebruikt zijn meestal van onschuldige personen die per ongeluk een gehackte computer bezitten. 

DDoS-aanvallen hebben vaak een ander motief dan ransomware. In tegenstelling tot ransomware worden er bij een DDoS-aanvallen geen bestanden buitgemaakt of aangetast. Ze zijn alleen bedoeld om een website of applicatie tijdelijk onbruikbaar te maken. Elk bedrijf kan de dupe worden van een DDoS-aanval, deze veel gebruikte aanvalsmethode heeft zelfs grote bedrijven als ABN-Amro en iDEAL al een aantal keren getroffen. Je bedrijf beschermen tegen deze vorm van cybercriminaliteit kan lastig zijn.

Onze oplossingen

Schade na een cyberaanval is soms te wijten aan menselijke fouten. Een e-mail die ransomware bevat wordt namelijk handmatig geopend. Toch lukt het de aanvallers dus vaak aanvallen met succes uit te voeren. Dat komt vooral omdat veel bedrijven zich niet hebben beschermd tegen cyberaanvallen. Soms is bescherming gemakkelijk, software updaten en een goede antivirus en firewall doen wonderen. En, mocht je bedrijf dan toch de dupe worden van een aanval, dan kunnen de beschadigde bestanden vaak gemakkelijk weer worden teruggehaald uit een recente back-up.

Ben je benieuwd hoe Root jouw bedrijf kan helpen het risico op aanvallen te verminderen? Voor het maken van afspraak kan je contact opnemen met onze afdeling sales via: sales@root.nl of telefonisch op 088 3243500

Neem contact op met
een van onze specialisten