• Auteur: Root
  • Datum: 5-10-2018

Als bedrijf wil je veiligheid en vertrouwen uitstralen. Negatief in het nieuws komen vanwege datalekken, diefstal, hacks of identiteitsfraude is dan ook het laatste wat je wilt. Sinds 2015 is hier een meldplicht voor. Als bedrijf ben je dus genoodzaakt ervoor te zorgen dat je "beveiliging" op orde is. Maar wat zou je als bedrijf kunnen doen om cybercriminaliteit tegen te gaan?

Een inbreker zal je huis wel binnen komen als hij dat echt wil. Zo zal een hacker ook wel in een bedrijfsnetwerk kunnen komen als hij dat echt wil. Uiteraard laat je de deur van je huis niet zomaar open staan en doe je er alles aan om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Zo zijn er ook een aantal maatregelen die je als bedrijf zou kunnen toepassen op het gebied van cybersecurity.

Maak veiligheid alledaags 

Zorg ervoor dat jij jezelf aanwent veilig om te gaan met computers:

  • regel een goed wachtwoordbeleid en dwing dat ook af. Zo worden bijvoorbeeld “verdwaalde” accounts na verloop van tijd waardeloos;
  • beveilig laptops met encrypted schijven zodat deze bij verlies of diefstal niet gelezen kunnen worden;
  • zorg voor een goede cybersecurity, ook met betrekking tot fysieke toegang.

Weet wat er speelt

Om te weten hoe verdachte praktijken op je computer eruit zien is het belangrijk te weten hoe “normaal” gedrag eruit ziet. Zorg voor strikte firewall regels, log toegang / authenticatie en maak regelmatig een back-up. Maak daarnaast iemand verantwoordelijk voor deze zaken. Zo kom je te weten als er iemand een poging doet om in te loggen.

Beperk de toegang

Geef niet iedere gebruiker dezelfde rechten binnen een applicatie of platform. Zo hou je controle over de toegang tot data en wie er wat mee kan doen. Zorg er daarnaast voor dat het personeelsbestand actueel is.

Maak regelmatig een back-up

Het kan soms lang duren voordat je erachter komt dat er data is verdwenen. Maak daarom regelmatig een back-up en sla deze ook op. Het zou zonde zijn als er data verloren gaat. Opslag is lang niet meer zo duur als vroeger, dus bezuinig hier niet teveel op.

Update, update en update

Verouderde pc’s, servers, firewalls en virusscanners maken het voor hackers erg makkelijk bekende lekken te misbruiken. Zorg ervoor dat systemen altijd voorzien zijn van de laatste patches en geldige licenties.

Nog meer mogelijkheden? 

Het toepassen van beveiliging op je computersysteem of netwerk kan nog veel meer bevatten. De lijst is dan ook te lang om compleet te benoemen. Root kan je helpen te inventariseren waar verbetering toegepast kan worden en helpt je beveiliging dan ook up-to-date te houden.

Neem contact op met
een van onze specialisten